Sparen vs investeren2017-12-19T14:25:54+00:00

Sparen vs investeren

Voor vele hardwerkende mensen is sparen en denken over hun pensioen het laatste waar ze wakker van liggen.

Men is bezig met het maand salaris te ontvangen, rekeningen te betalen, te overleven en soms plezier te maken. Omdat ze jong zijn en heel veel energie hebben, denken ze alles aan te kunnen.

Spijtig genoeg komen ze er later maar achter dat er zich veel omstandigheden kunnen voordoen die ze niet hebben zien aankomen.

Als ze aan hun pensioen denken, gaan ze advies winnen bij banken of adviseurs om hun pensioen spaarplan op te zetten. (pensioensparen)

Wat veel mensen niet weten is dat die ‘zogezegde experten’ dikwijls zelf financiële problemen hebben, kijk maar naar de bankcrisis.

Het rendement van pensioensparen en polissen is zo laag dat de enige die er beter van wordt zijzelf zijn, door stiekem en niet transparant zware kosten aan te rekenen.

Veel mensen denken dat de staat wel voor hun pensioen zal zorgen. Ze denken zich hierover geen zorgen te hoeven maken. Inderdaad; de staat heeft laten zien dat ze heel goed met geld kan omgaan. Vergeet niet dat zij niet met ons geld kunnen omgaan en niks om ons geven, ze zijn er alleen om hun eigen drang te voldoen en de volgende verkiezingen binnen te halen. Kijk maar naar Griekenland, Italië en Spanje enz…

Wat doen we dan?

Als je bevoorrecht bent om geboren te zijn als prins, dan hoef je inderdaad niet aan je pensioenopbouw te denken. De anderen zullen noodzakelijker wijze moeten beginnen met investeren, om zichzelf en hun gezin te beschermen.

Je moet je bemoeien met je eigen geldzaken: dat is de boodschap.

Ik hoop dat je bewust bent dat je op niemand moet rekenen, alleen op jezelf, jij bent hier zelf 100% voor verantwoordelijk!

De maatschappij heeft jaren de leugens verteld dat iemand anders het wel voor jou zal regelen, ik hoop dat je nu wakker geworden bent.

Statistieken laten zien dat 90% van de gepensioneerden tijdens hun pensioen zich geen dure vakanties meer kunnen veroorloven, of geen mooie levensstijl kunnen aanhouden.

Door onze welvaart stijging hebben we een generatie gecreëerd die gelooft dat alles wel mooi eindigt. De waarheid is droeviger en veel somberder.

Mijn doel is je te laten zien hoe je je eigen financiële toekomst veilig kan stellen door te beleggen in vastgoed, forex, cryptocurrency…

De realiteit over jouw pensioen

‘Te weinig geld is de wortel van alle kwaad’ George Bernard Shaw

De meeste van ons zijn bezig om van dag tot dag te leven. Het idee om pensioen te plannen komt bij de meeste mensen niet op, ze zijn door het leven aan het racen en ze zijn op zoek naar onmiddellijke bevrediging.

Ze denken dat het pensioen goed geregeld is. Ze rekenen te veel op anderen die het voor hun gaat doen en plannen. Ze hebben de laissez-faire mentaliteit, zeker als ze nog jong zijn.

Wanneer we jong zijn denken we, dat we onkwetsbaar zijn en dat niets ons zal tegenhouden. In die jonge jaren denken we zelfs niet aan financiële tegenslagen of aan vermogen opbouw.

Al het mooie advies van vrienden of ouders om te sparen voor een appeltje tegen de dorst is een ouderwetse gedachte.

Men denkt het beter te weten. We denken dat we slimmer zijn dan onze ouders omdat we gestudeerd hebben. Soms hebben we niet de juiste voorbeelden om over geld, sparen en investeren te leren.

Misschien kwamen je eigen ouders met moeite rond.

Natuurlijk weet ik als geen ander dat de meest belangrijke dingen in het leven gratis zijn en dat geld niet centraal hoeft te staan in het leven.

gezin

Samen met je familie, kinderen en vrienden wandelen of naar voetbal gaan kijken of ballet doen of lekker in de tuin genieten of de kinderen helpen met het maken van huiswerk zijn inderdaad van onschatbare momenten.

Al die dingen kosten tijd en het vraagt geld om tijd te kunnen kopen om die mooie herinneringen die belangrijk zijn te kunnen ervaren.

Hoeveel mensen zouden liever de kinderen van school willen ophalen, of minder willen werken maar ze kunnen het zich niet veroorloven omdat ze het geld nodig hebben. Als je daarom nu geen tijd neemt om te plannen je vermogen op te bouwen, dan zal je nooit die vrije tijd krijgen.

Geld zal niet zo maar tevoorschijn getoverd worden door je pensioenfonds, de staat of de groepsverzekering van het bedrijf waar je voor gewerkt hebt.

Dus als je van het leven tijdens je pensioen of zelfs eerder wil genieten moet je voor jezelf een plan voorzien om rijk op pensioen te gaan.

De statistieken liegen niet.

Dit zijn de feiten:

Als er 100 mensen op pensioen gaan op 65 of 67 dan heeft 90% een financiële puinhoop
* 33% moet doorwerken
* 2% is financieel onafhankelijk en van de 100 gepensioneerden zijn er 75 afhankelijk van hun pensioen, familie en sociale ondersteuning.

Het leven is veel duurder geworden en mensen hebben het moeilijk om op het einde van de maand de eindjes aan mekaar te knopen.
Het is wel vreemd want we leven in één van de rijkste landen van de wereld, niemand houdt ons tegen om te worden en te zijn wie we willen, kansen liggen er om te grijpen en iedereen kan bereiken wat hij of zij wil inclusief een comfortabel pensioen.

We leven in een land met de meeste kansen en mogelijkheden maar we moeten wel de moeite doen om die kans te grijpen.

Inflatie je vriend of vijand

De meesten van ons spenderen de dag met werken, vrije tijd, eten en slapen en dat 48 weken op een jaar.

Af en toe hebben we vakantie en een dag vrij.

Als je op pensioen bent, ben je altijd op vakantie, je hebt veel tijd om leuke dingen te kunnen doen maar dan hebben we geld nodig.

Als je 80% van je laatste gemiddelde salaris krijgt als pensioen, dan besef je dat dit niet genoeg is om je huidige levensstandaard te behouden.

Hoe kunnen we dan nog iets extra doen?

Een waterbed of een elektrische fiets kopen, een weekend uitstap, het huis opnieuw schilderen, al deze dingen kosten geld.

En dan heb ik de grootste vijand namelijk de inflatie, nog niet aangekondigd. Inflatie is de grootste vijand van een senior.

Uit alle statistieken merk je dat de gemiddelde inflatie 2,9 tot 3,5 bedraagt.

pensioensparen

Door onze verbeterde geneeskunde is de kans groot dat je langer zal leven. Voor

velen is 80 of 90 jaar worden onbegrijpelijk maar door de vooruitgang zal dit voor de meesten een feit zijn.

De meeste gepensioneerden kunnen het nog niet redden tot de volgende maand en dan heb ik nog niet gesproken om het uit te houden tot hun 90ste.

De meesten komen droog te staan, zonder geld.

Ze hebben nog een leven maar geen geld meer. Vroeger hadden de mensen nog geld maar geen leven meer.

Doe nu je ogen eens dicht en beeld je in oud te worden, je hebt altijd je best gedaan, je
bent eerlijk geweest, je hebt 40 jaar hard gewerkt, je hebt kinderen groot gebracht, je verantwoordelijkheid genomen, je hebt gespaard, geïnvesteerd in pensioenproducten en goed zorg gedragen voor je gezondheid.

Nu ben je 80-90 jaar en je beseft dat je door slechte planning, inflatie, lage rente bij die 90% gepensioneerden hoort.

Als je veel geluk hebt, heb je kinderen die voor jou kunnen zorgen, zo niet sta je er alleen voor.

Misschien ga je nu alles relativeren en zeggen dat het toch niet zo slecht zal aflopen.

Dan heb ik nog een oefening voor jou.

Ga er niet vanuit wat jij verondersteld maar ga van de realiteit uit.

Ga eens met 20 gepensioneerden praten en vraag of ze eerlijk willen spreken over hun financiële situatie, dat is de realiteit!

Contacteer oud collega’s die jou job gedaan hebben en 5 of 10 jaar op pensioen zijn. Vraag ze hoe zij het financieel stellen. Vraag ze wat ze anders gedaan zouden hebben. Ik ben er zeker van dat je een koude douche krijgt en dat je gemotiveerd zal zijn om aan de slag te gaan met de strategieën die ik je ga geven. Spaargeld en inflatie zijn water en vuur.

Ik wil jou helpen dat je begrijpt waarom inflatie een verwoestend effect heeft op jouw spaargeld dat je verzameld hebt voor je pensioen, dus het bedrag dat je voor jezelf opzij gezet hebt door allerlei soorten spaarproducten die je bij je bank gekocht hebt.

Wat is inflatie?

Inflatie betekent dat je voor hetzelfde geld minder kunt kopen.

Stel je voor: een fles melk kost 1 euro, en daarna 2 euro, dan kan je voor hetzelfde geld maar een halve fles melk kopen.

Het komt er op neer dat je met je 100 euro minder van dezelfde spullen kunt
kopen dan een jaar geleden.

Tijdens je werkperiode merk je niet zoveel van inflatie, meestal wordt dat gecompenseerd door loonsverhoging en index stijging en omdat je constant je carrière aan het verbeteren bent verdien je meer.
Wanneer je op pensioen gaat, hebben we die hefboom van het werk niet meer want dan gaan we beroep doen op onze reserves die we opgebouwd hebben en dan begin je inflatie te voelen.

Zoek bij Google ‘historische inflatie’ op, dan kom je op het Centraal bureau voor statistieken.

Als we meer kunnen verdienen met ons kapitaal dat we gespaard hebben dan de inflatie, dan is er niets aan de hand.

Lees verder op mijn site en leer hoe je makkelijk kan investeren zonder iets af te kennen van de verschillende sectoren!