Proof of work versus Proof of stake2017-11-16T15:59:00+00:00

Proof-of Work vs Proof of Stake

Proof-of-work: De meeste coins moeten verdiend worden door er apparatuur te laten voor werken. Ze moeten via moeilijke berekeningen om het snelst de oplossing zoeken en de eerste die oplossing vindt krijgt een aantal coins. Proof-of-Work minen vereist echter apparatuur die energie verbruikt en bovendien verouderd de apparatuur vrij snel doordat de moeilijkheidsgraad om de oplossingen te vinden toeneemt naarmate er nieuwe coins gemined worden. Mede door de energieprijzen wordt het minen via Proof-of-Work coins steeds moeilijker. Dit kan echter gecompenseerd worden door steeds beter en sneller hardware te gebruiken.
Proof-of-stake: Recent stappen steeds meer coins over naar Proof-of-Stake. Dit is een totaal ander proces waarbij er geen speciale apparatuur nodig is. Het volstaat een software wallet te hebben op je computer. Dit maakt dat Proof-of-Stake alvast veel milieuvriendelijker is en minder intensief.

In tegenstelling tot de transacties van proof-of-work coins, waarbij miners de transacties moeten valideren, worden de proof-of-stake transacties gevalideerd door de wallets van andere eigenaars. Hoe groter de wallet en hoe langer je de coins hebt staan des te meer validaties je wallet kan of mag verrichten, des te meer PoS blocks je wallet dus kan aanmaken.

De eigenaar van de wallet krijgt hiervoor geen ‘block’ beloning, maar ontvangt een vergoeding op basis van de transactie.

Het concept doelt meer op het langer bewaren van de coins, zodat ze kunnen toenemen in waarde naarmate er tijd verstrijkt. Jaarlijks krijg je ook kleine interest op de inhoud van je Wallet..