EU bereikt akkoord over identificatieplicht voor cryptovalutahandel

Cryptogids  •   18 december 2017

EU bereikt akkoord over identificatieplicht voor cryptovalutahandel

Het Europese parlement en de Raad hebben overeenstemming bereikt over regels voor exchanges en wallet-providers voor cryptovaluta. Die vallen daardoor onder de regels ter bestrijding van witwassen en terrorisme en moeten hun klanten kunnen identificeren.

Door de nieuwe regels vallen exchanges en wallet-diensten onder de regels voor de bestrijding van witwassen, zoals vastgelegd in een Europese richtlijn. Daardoor zijn ze verplicht hun klanten te identificeren en verdachte activiteit te melden aan zogenaamde Financial Intelligence Units. In de overeengekomen regels schrijft de Europese wetgever dat ‘terroristische groepen een zekere mate van anonimiteit hebben om geld naar het financiële systeem van de EU over te brengen’.

Daarom zou het nodig zijn om verdachte transacties te kunnen identificeren. Verderop in het document staat dat ‘de geloofwaardigheid van virtuele valuta niet zal toenemen als deze gebruikt worden voor criminele activiteiten’. Daardoor zou anonimiteit meer een hinder dan een toegevoegde waarde zijn. Ook zou vaststaan dat het uitbreiden van de regels naar exchanges en wallet-diensten geen volledige oplossing is, omdat veel transacties ook daarbuiten plaatsvinden.

De lidstaten van de Europese Unie hebben nu 18 maanden de tijd om de zogenaamde vijfde Europese anti witwas-richtlijn om te zetten in nationale wetgeving.

By |2017-12-19T14:28:36+00:00december 18th, 2017|Algemeen, Crypto|