ICO2017-11-16T15:40:22+00:00

‘Initial Coin Offering (ICO)’

Een ongereguleerd middel waarmee geld voor een nieuwe cryptocurrency verkregen wordt. Een initiële muntenaanbod (ICO) wordt door startups gebruikt om het strenge en gereguleerde kapitaalverhogingsproces te omzeilen die door risicokapitalisten of banken nodig zijn. In een ICO-campagne wordt een percentage van de cryptocurrency verkocht aan de vroege kopers van het project in ruil voor wettelijke betalingen of andere cryptocurrencies, maar meestal voor Bitcoin.
Ook een eerste openbare muntenaanbod genoemd (IPCO).

BREAK DOWN ‘Initial Coin Offering (ICO)’

Wanneer een cryptocurrency startup bedrijf geld wil opwekken via een initiële muntenaanbod (ICO), creëert het meestal een plan op een whitepaper waarin staat waar het project over draait, welke behoefte het heeft en wat het project zal doen na afloop. Hoeveel geld is nodig om de onderneming te runnen, hoeveel van de virtuele tokens de pioniers van het project voor zich houden, welk type geld geaccepteerd wordt en hoe lang de ICO-campagne voor zal lopen. Tijdens de ICO-campagne kopen enthousiaste en ondersteuners van het initiatief van de onderneming een aantal van de gedistribueerde cryptos met fiat of virtuele valuta. Deze munten staan ​​bekend als tokens en zijn vergelijkbaar met aandelen van een bedrijf dat aan investeerders wordt verkocht in een initiële openbare offerte (IPO) transactie. Als het opgegeven geld niet voldoet aan het door de onderneming vereiste minimumbedrag, wordt het geld terugbetaald aan de investeerders en wordt het ICO als mislukt beschouwd. Als de geldvereisten worden voldaan binnen de opgegeven termijn, wordt het geld verhoogd gebruikt om de nieuwe regeling te starten of om het te voltooien.

Vroege beleggers in de operatie zijn meestal gemotiveerd om de cryptos te kopen in de hoop dat het plan succesvol wordt na het lanceren, wat kan vertalen tot een hogere cryptocoin waarde dan waarvoor zij het kocht voordat het project werd gestart. Een voorbeeld van een succesvol ICO-project dat voor vroege investeerders winstgevend was, is het slimme contractplatform Ethereum, dat Ethers als muntstukken heeft. In 2014 is het Ethereum-project aangekondigd en de ICO heeft 18 miljoen dollar in Bitcoins of 0,40 dollar per Ether opgewekt. Het project ging in 2015 in leven en in 2016 had ether de waarde van $ 14 met een marktkapitalisatie van meer dan $ 1 miljard.

ICO’s lijken op IPO’s en crowdfunding. Echter, terwijl IPO’s met beleggers omgaan, gaan ICOs om met ondersteuners die graag willen investeren in een nieuw project, net als een crowdfunding event. Maar ICO’s verschillen van crowdfunding doordat de ondersteuners van zijn gemotiveerd door een prospectief rendement in hun beleggingen, terwijl de middelen die in de laatste campagne worden opgewekt, hoofdzakelijk donaties zijn. Om deze redenen worden ICO’s aangeduid als crowdsales.
Hoewel er succesvolle ICO-transacties bekend zijn en ICO’s in staat zijn om ontwrichtende innovatieve tools in het digitale tijdperk te zijn, worden beleggers gewaarschuwd om voorzichtig te zijn aangezien sommige ICO of crowdsale campagnes eigenlijk frauduleus zijn. Omdat deze fondsinzamelingen niet gereguleerd worden door financiële overheden zoals de Securities Exchange Commission (SEC), kunnen fondsen die verloren gaan door frauduleuze initiatieven nooit teruggevorderd worden.

Begin september 2017 verbanden de People’s Bank of China officieel ICO’s, aangezien het als verstoring voor de economische en financiële stabiliteit wordt aanzien. De centrale bank zegt dat tokens niet als geld op de markt kunnen worden gebruikt en dat banken geen diensten kunnen aanbieden met betrekking tot ICO’s. Als gevolg werd zowel bitcoin als ethereum aangevallen, en het werd gezien als een teken dat regelgeving van cryptocurrencies er ook aankomt. Het verbod bestraft ook reeds voltooide offertes.