Het Lightning Netwerk, razendsnelle transacties door off-chain te gaan werken.

Cryptogids  •   23 november 2017

Lightning Network Cryptogids

Om de nood voor het Lightning Netwerk te begrijpen, moeten we eerst inzien wat de limieten zijn van Bitcoin om te functioneren als een vlot betaalsysteem.

Ondanks de waarde die Bitcoin momenteel heeft, is de cryptocurrency momenteel ongeschikt om goed te functioneren als betalingsplatform.

Dit is vooral te wijten aan de opzet van Bitcoin, die vereist namelijk dat alle Blockchain wijzigingen doorgestuurd en moeten geverifieerd worden door alle andere deelnemers in de Blockchain.

De huidige limieten van Bitcoin:

Visa kan honderden miljoenen transacties per dag verwerken. Wil Bitcoin dit evenaren, dan zou dit jaarlijks 400 TB data vergen. Dus elke computer in de Bitcoin Blockchain zou deze 400 TB jaarlijks moeten stockeren. Dit is onhaalbaar en dus zou het bestaan en het geloof in het gedrang komen.

Transaction Fee

Bovendien moet er voor elke transactie een fee betaald worden. deze ‘fee’ is de beloning voor Bitcoin miners omdat ze de transacties zouden opnemen in de Blockchain en de transactie dus kan geverifieerd worden.
Nu is het zo dat er heel veel transacties willen geverifieerd worden door miners.

De miners worden als het ware overspoeld en nu wil het ook zo zijn dat transacties met hogere fee’s behandeld worden met een hogere prioriteit.
Dus met andere woorden, hoe meer de miners kunnen verdienen, hoe sneller ze de transactie zullen verwerken.

Niet echt geschikt om een koffie van 2 euro te betalen dus, tenzij de taverne ermee kan leven dat diezelfde koffie pas na 2 dagen zal betaald worden.

Wat is dan een mogelijke oplossing?

Wel, om sneller en meer bitcoin transacties toe te laten zal men gebruik maken van Micropayments. Deze Micropayments kunnen bijna ongelimiteerd per seconde verzonden worden en kosten bijna niets aan transaction fees.
Micropayments vinden vooral plaats tussen 2 betrokkenen en het idee achter het verhaal is dat enkel die 2 betrokkenen eigenlijk kennis moeten hebben van de transactie. Met andere woorden, de Bitcoin Blockchain wordt gespaard en zal enkel de basisinformatie toegestuurd krijgen.
Vele handen maken licht werk

Om de Micropayments te beveiligen tegen misbruik door één van de 2 betrokkenen, zal men een soort van vetrouwensrelatie opzetten tussen de betrokken. Zo kan men vermijden dat er discussie zou ontstaan over de transacties en de saldo’s van de cryptocurrency. Deze beveiligde één-op-één connectie zijn de Micropayment Channels.

Je kan het Micropayment channel vergelijken met een safe waarin 2 betrokkenen evenveel geld in deponeren. elke betrokkene plaatst vervolgens een slot op de kluis. Hiermee vermijden ze allebei dat niemand zonder toelating van de andere er geld kan uitnemen.

Door een compleet netwerk uit te bouwen van dergelijke Micropayment Channels, garandeert men de decentralisatie en ontstaat dus het Lightning Netwerk.

Hoe verloopt het Lightning Netwerk nu praktisch?

Veronderstel nu dat Persoon A en Persoon B elk 10 BTC in de gedeelde ‘kluis’ stoppen en Persoon A wil nu bijvoorbeeld 2 BTC sturen naar Persoon B, hoe zal dit dan werken?

Om dit te doen zal hij dus een soort van digitale handtekening versturen om 2 van zijn bitcoins uit de gedeelde kluis te versturen naar Persoon B. Nadat deze vorm van digitale handtekening is verzonden en de gedeelde kluis door beide wordt geopend, zal Persoon A enkel nog over 8 BTC kunnen beschikken en Persoon B over 12 BTC.

Ze zouden nu de gedeelde kluis kunnen openen en het Micropayments Channel kunnen ‘afsluiten’ maar in praktijk zullen ze dit niet onmiddellijk doen want ze willen blijven BTC versturen van en naar elkaar.

De volgende dag, wil Persoon B namelijk 1 BTC versturen naar Persoon A en moet zij dus dezelfde stappen doorlopen, namelijk een digitale handtekening versturen om 1 van Persoon B z’n 12 bitcoins uit de gedeelde kluis te versturen naar Persoon A.

Stel dat na deze 2 transacties de gedeelde kluis wordt geopend kan Persoon A beschikken over 9 bitcoins en Persoon B over 11 bitcoins.

Om samen te vatten, het Micropayment Channel is eigenlijk de overeenkomst tussen 2 partijen om wat virtueel geld samen te gooien en onderling te versturen via digitale handtekeningen. Beide partijen kunnen het Micropayment Channel sluiten wanneer ze willen.

Zodra ze beslissen om de gedeelde kluis te openen en het geld weg te nemen wordt hun saldo weggeschreven in de Blockchain en dus gedeeld over het hele BlockChain netwerk.

Het wordt straffer, beter en sneller

Stel nu dat er 3 betrokkenen zijn, Persoon A, Persoon B en Persoon C. Er is reeds een Micropayment Channel tussen  Persoon A en Persoon B en er is ook een Micropayment Channel tussen Persoon B en Persoon C.

Via het Lightning netwerk kan Persoon A bijvoorbeeld Bitcoins sturen naar Persoon C zonder dat er tussen hen beide een Micropayment Channel bestaat.

We geven een voorbeeld om dit te verduidelijken:

Stel dat Persoon A 2 BTC wil sturen naar Persoon C, dan kan hij gebruik maken van het Micropayment Channel tussen hem en Persoon B om Persoon C te bereiken.
Persoon A kan namelijk vragen aan Persoon B om 2 BTC te beloven aan Persoon C via het Micropayment Channel tussen Persoon B en Persoon C en hiervoor Persoon B vergoeden met 2 BTC van z’n eigen saldo via het Micropayment Channel tussen hem en Persoon B. Niet helemaal duidelijk?

Dankzij dergelijk netwerk, het Lightning Netwerk, kunnen dus enorme hoeveelheden transacties op de Blockchain vermeden worden en wordt de Blockchain hierdoor ontlast en hoge fee’s vermeden.

Is dit dan enkel voor Bitcoin?

Nee, dat is het mooie aan het Lightning netwerk. Het Lightning netwerk werkt voor Bitcoin, maar ook Ripple, GroestlCoin, Syscoin en binnenkort ook voor Litecoin.
Zo meldde Charlie Lee vorige week nog, dat hij erin geslaagd was om succesvol Litecoins te versturen via het Lightning netwerk.

By |2017-11-23T12:46:04+00:00november 23rd, 2017|Crypto|