De Grote Crypto Peep Show

Cryptogids  •   12 december 2017

Welkom bij de ‘grote crypto peep show’ dames en heren.

Het is natuurlijk een ludieke titel maar het dreigt er wel naartoe te gaan. Overheden en hun diensten hebben steeds meer interesse in de virtuele wereld van Bitcoin en andere cryptocurrency.

Bitcoin heeft sinds zijn ontstaan in 2009 de weg vrijgemaakt voor allerhande andere cryptocurrency en 2017 is echt wel het jaar geworden waarin bitcoin algemeen opgenomen is door het algemene publiek.
De Blockchain technologie moet ons losmaken van klassieke banksystemen en het anonieme karakter moet ons terug privacy gunnen.

Maar het is net die anonimiteit waardoor de waakhonden van overheden en allerlei geheime diensten gewekt worden.

Encryptie vs anonimiteit

In een niet zo ver verleden werd (vooral) Bitcoin intensief gebruikt op het Dark Web. Het dark web is een niet geïndexeerd internet die vooral gebruikt wordt voor illegale content zoals drugs, wapens enz. De belangrijkste marktplaats op het Dark Web was Silk Road.

Na maandenlang onderzoek van de Amerikaanse FBI slaagden ze erin te achterhalen wie de eigenaar was van de populaire illegale marktplaats en konden ze Ross Ulbricht arresteren.

Wellicht heeft de FBI hiermee een groot inzicht gekregen op de illegale handel van wapens, drugs, informatie en… Bitcoin.

Het is belangrijk goed te beseffen dat encryptie niet gelijk staat aan anonimiteit. Via een passende sleutel kan je een geëncrypteerd bericht terug leesbaar maken. We kunnen pas spreken van anonimiteit als er totaal geen sporen te herleiden zijn.

Voor de duidelijkheid, cryptocurrency zoals Bitcoin maken gebruik van de SHA-256 encryptie, wat ontwikkeld werd door de NSA (National Security Agency) en is dus mogelijk niet geheel anoniem. Op termijn zou men er wel eens kunnen in slagen om Wallet-ID’s en de BlockChain ledger te ontcijferen.

We kunnen ons voorstellen dat bepaalde organisaties hier maar wat graag zouden in rondneuzen.

In dat opzicht is het overhandigen van een enveloppe met CASH voor sommige praktijken nog interessanter.

Een wereld zonder cash

Omdat cash geld zo verdomd moeilijk te traceren valt kunnen overheden nog niet alles traceren. Overheden zouden echter niets liever willen en kunnen van de de huidige crypto revolutie misschien wel eens handig gebruik gaan maken.

Doordat de prijzen van vooral Bitcoin zo snel stijgen proberen veel kleine investeerders, lees als mensen die gewoon nog gaan werken voor hun geld en spaargeld investeren, in te spelen op die stijgende prijs. Ze kopen snel wat Bitcoin en springen mee op het digitale geld.

De eerste barrière is hiermee doorbroken. Ze hebben vaak baar geld omgezet naar een digitale munt.

Belastingen en fraude

Hier ligt de staat van wakker “Hoe kunnen we ontdoken belasting geld recupereren?”.

Nu er een switch dreigt van cash of baar geld naar digitaal geld, dreigen banken spaarboekjes te zien leegtrekken. Gezien de meeste banken eigendom zijn van landen of omgekeerd (hoe je het wil zien), komen er dus enkele bezorgdheden op de kabinetten te liggen.

Want enerzijds willen ze niets liever dan ons volgen en anderzijds willen ze geen belasting geld mislopen.

Daarom vraagt men nu aan de eigenaars van cryptocurrencies, hun waarde aan te geven bij de belastingaangifte. Zolang je niks doet met de waarde ervan, wordt je jaarlijks belast met 1,6% (check de regels volgens je land)

In Amerika en Australië gaat men al een stapje verder. Zo heeft de Amerikaanse overheid Coinbase verplicht alle trading details te overhandigen aan de Amerikaanse belastingdienst.

Australië verplicht sinds begin deze maand dat alle actieve exchanges in het land zich voldoen aan de anti witwas wetgeving van het land.

Of met andere woorden, alle transacties van de gebruikers moeten gekend zijn en zo wordt fraude en witwaspraktijken vermeden.

Spionage?

Gezien het algemeen gekend is dat overheden log en traag werken, is er dus veel kans dat elk land zomaar z’n eigen regels snel, snel zullen lanceren.

Zoals bij elke investering zijn winsten belastbaar en het is aan de investeerder om hiervan bewust te zijn.

Maar dit geeft niet het recht om zomaar alles terug open en bloot op tafel te gooien als een ordinaire peep show.

Het is niet ondenkbaar dat overheden van deze revolutionaire ontwikkelingen misbruik zullen maken om allerlei wetten en regels op te leggen aan hun burgers.

Het zal moeten blijken of dit wetten en regels zullen zijn in het kader van financiële traceerbaarheid, het heffen van belastingen op niet regulariseerde en volatiele virtuele munten (zoals tal van topmannen in de financiële wereld doen uitschijnen), of op vlak van spionage zullen zijn. Denk hierbij aan de Patriot Act (zeker de moeite waard om eens op de link te klikken), waarbij men de angst na 9/11 heeft gebruikt om zowat alles mogelijk en toelaatbaar te maken binnen ICT voor de amerikaanse overheidsdiensten, CIA en NSA.

By |2017-12-19T14:30:43+00:00december 12th, 2017|Algemeen, Beveiliging, Crypto|