Ethereum 2.0

Cryptogids  •   30 november 2017

ethereum2.0

Bezorgdheden

Net zoals Bitcoin ervaart Ethereum een beetje de tol van z’n succes blijkbaar. Zo blijkt dat dit de grootste bezorgdheden van het jonge netwerk zijn:

  • Privacy
  • Consensus safety
  • Smart contract safety
  • Scalability

Op zich is het volgens de bezieler Vitalik Butherin relatief eenvoudig te voldoen aan 2 van de volgende 3 eigenschappen te voldoen, nl: decentralisatie, schaalbaarheid en security. Echter ligt de uitdaging om te voldoen aan alle 3 de eigenschappen.

Sharding

De oplossing ligt volgens Butherin in het Sharding concept, waarbij de Ethereum Blockchain zou werken met ‘side-chains’. Deze ‘side-chains’ zouden de updates en protocol wijzigingen kunnen doorvoeren zonder hiervoor de gewone Blockchain te gebruiken.

Je kon in een eerder artikel ook lezen dat Bitcoin, Litecoin en enkele andere altcoins een min of meer vergelijkbaar principe zullen toepassen via het Lightning Netwerk.
Concept van Sharding

Het concept van Sharding is dat elke ‘node’ in het netwerk maar een stukje van netwerk moet bevatten. Diezelfde nodes zouden wel in staat blijven het volledige, of beter het complete, Ethereum netwerk te valideren en te garanderen. Dit doordat de onderliggende wetenschappelijke berekeningen en de wederzijdse communicatie gegarandeerd wordt.

Hiermee onstaat echter het risico dat sommige nodes onjuiste informatie zouden versturen. Om dit te vermijden zou het Ethereum netwerk opgesplitst worden in meerdere ‘Shards’. De hoofd ‘shard’ zou het Ethereum netwerk omvatten en de meerdere kleinere shards zouden voor extra en meer experimentele doeleinden kunnen gebruikt worden.

Proof-of-stake

Om al dit moois te bereiken zal Ethereum verplicht moeten overschakelen naar Proof-Of-Stake (in plaats van het huidige Proof-Of-work). Dit is echter geen probleem gezien dit reeds voorzien werd in de huidige roadmap.

Termijn?

Volgens de verklaring van Vitalik Butherin zal het ongeveer 3 tot 5 jaar duren alvorens het hele traject zoals hierboven beschreven zal ontplooid worden.

Maar nog volgens Butherin zal de nabije toekomst reeds een aantal belangrijke aanpassingen met zich meebrengen

By |2017-11-28T17:05:34+00:00november 30th, 2017|Crypto|