Bitcoin bubble, staat de bel op barsten?

Cryptogids  •   5 december 2017

Staat de bel op barsten?

Je hebt ongetwijfeld reeds verschillende titels zien staan over de Bitcoin Bubble. Het is een SEO titel die blijkbaar enorm goed scoort want iedereen met interesse in de crypto markt krijgt de tientallen waarschuwingen onder z’n neus geschoven. Maar wat is er van waar?

Dat kunnen we natuurlijk niet goed voorspellen. Wie verspreidt de berichten? Wellicht mensen die er baat bij hebben om “bit-believers” te ontmoedigen. In waarschuwen vanuit ‘goede intenties’ geloven we niet echt meer…

Feit is wel dat Bitcoin, als virtuele munt, het ene record na het andere laat sneuvelen. De bekendste cryptocurrency wordt nu door vrijwel iedereen opgemerkt en dat laat allerlei alarmbelletjes afgaan, niet alleen bij investeerders maar ook bij de financiële instanties.
Paniek is de slechtste raad.

Geloof ons, ook wij waren vorige week wat in lichte paniek toen plots alle cryptocurrencies een grote duik namen op zeer korte tijd.

Er was nergens een aanleiding voor te bespeuren, maar niets gebeurt echter zomaar.

Omdat we dachten aan een nieuw Roger Ver verhaal, probeerden we onze belangrijkste munten te vrijwaren van een grote prijscorrectie. Omdat de exchange echter overbezet was duurde en duurde het vooraleer orders verwerkt werden.

Toen uiteindelijk het order verwerkt was, was de prijs al enorm gezakt om dan na een paar minuten terug de lucht in te schieten…

Gevolg, de verkochte cryptocurrencies terug (iets) duurder aankopen dan de prijs waaraan ze verkocht waren.

We hadden ons laten leiden door de massahysterie, de prijs was gezakt door enkele mega verkooporders en terug gestegen door grote aankooporders.

De hoge prijzen van Bitcoin maakt blijkbaar veel mensen of whales ‘zenuwachtig’.

De bubble, but…

Omdat Bitcoin enorme toppen scheert qua waarde, maar vooral het tempo waarin dit gebeurt, zou men inderdaad kunnen gaan denken dat dit niet kan blijven duren. Maar het feit is dat Bitcoin nog maar net door de massa opgemerkt wordt.

Iedereen wil meeliften en financiële instanties hebben dit niet zo graag.

Moet je voorstellen dat je als financiële instantie moet antwoorden dat je geen bitcoin investeringen kunt beheren voor je klanten. ‘Ok, dan zoeken we wel verder meneer!’

Banken en klassieke investeerders kunnen steeds moeilijker mensen overhalen om hun zuurverdiende spaarcentjes te ‘doneren’ aan de bank om te sparen of te beleggen in een of ander fonds.

Zij zien dus een enorme verschuiving van baar geld naar cryptocurrency.

Het zou me dus niet verworden mochten zij Google blauw betalen aan berichten over de Bitcoin Bubble verhalen.

Verdeelde kampen

Wat opvalt is dat de financiële wereld zich precies wat opgesplitst heeft in 2 kampen. Het ene kamp erkent de mogelijkheden van Bitcoin en andere cryptocurrency, terwijl het andere (vooral rijke Europese) kamp ons vooral ‘probeert te waarschuwen’ voor de niet stabiele en niet regulariseerde crypto wereld.

En toevallig zijn de kampen die zo gekant zijn tegen cryptocurrency tegenwoordig zeer bedrijvig in het uitzoeken hoe ze er belastingen kunnen op gaan heffen.

Wel zeer eigenaardig dat iets wat beschouwd wordt als ‘extreem volatiel’ en zelfs beschouwd wordt als ‘waardeloos’ plots heel interessant wordt om de staatskas mee te vullen. Hypocriet als je het ons vraagt.

Mogelijke gevaren

Stel dat de Bitcoin dan toch zou crashen. Wat voor gevolgen zou dit hebben? Eigenlijk heel simpel. Als de Bitcoin Bubble dan toch zou barsten dan zouden de mensen met Bitcoins in hun bezit hun geïnvesteerde geld kwijt zijn. Net zoals mensen hun geld soms verliezen met investeringsfondsen via financiële instellingen of aandelen die kelderen. Maar Bitcoin is nog steeds zo klein dat het wegvallen ervan nog helemaal geen invloed kan hebben op de globale economie.

Stel dat, wat als, is het niet beter…

Stel dan dat het dan toch zou gebeuren dan zou Bitcoin in de geschiedenisboeken gaan, als de meest gevreesde bedreiger van de globale monetaire heerschappij en zal de wereld verder gaan zoals er voor. Dan zal de klassieke financiële wereld terug wat meer macht krijgen en het terug het grootste geld verdienden aan uw spaargeld. U zal dan terug moeten tevreden zijn met de magere opbrengst die dezelfde instelling u jaarlijks uitbetaalt…

…Of we zouden samen zoeken naar nieuwe oplossingen want de crypto wereld is niet enkel Bitcoin. Er zijn tal van andere coins die zullen opstaan de komende maanden en jaren.

Besluit

Niet voor niets wordt men zenuwachtig, hoge bomen vangen veel wind, maar hebben ook sterke wortels. Die wortels zijn de mensen zoals jij en ik.

By |2017-12-05T11:54:14+00:00december 5th, 2017|Algemeen, Crypto|